Menjanje pelena
- Mustela Bébé

Toggle view

Proizvodi za negu Mustela

Toggle view

Saveti Mustela

 

Vašoj bebi pelene trebate menjati 7 do 8 puta na dan. Vrlo nežna bebina guza može lako da postane iritirana zbog vlage, dodira s urinom i stolicom i trljanja kože o pelene. Prema tome, potrebna joj je posebna nega kod svake promene pelena. Otkrijte naše savete koji će vam pomoći da zaštitite ranjivu kožu na guzi vaše bebe!
 

- Najpre postavite sve što će vam biti potrebno na sto za previjanje bebe: pelene, komadiće vate, sredstvo za čišćenje, zaštitnu kremu, itd.
 

- Detetu promenite pelenu čim je mokra ili kod svake stolice, po mogućnosti nakon obroka. Novorođenčadima treba češće menjati pelene, jer češće mokre i imaju stolicu nego starija djeca.
 

- Odaberite pelene koje odgovaraju veličini vašeg deteta: kod premalih pelena trljanje može iritirati kožu i ne štiti tako dobro od isticanja sadržaja.
 

- Kad menjate pelenu, stavite dete na čisti peškir. Otvorite pelenu, zatim očistite guzu s prednjom stranom pelene, presavijte je i bacite.
 

- Očistite bebinu guzu losionom za čišćenje koji se ne ispira, mlekom za čišćenje ili gustim vlažnim maramicama. Ako želite, možete da upotrebite i gel za pranje ili sapun koje ćete isprati vodom.
 

- Guzu morate čistiti odozgo prema dole, od čišćeg prema prljavijem, da ne biste prenosili nečistoću. Kod devojčica čistite od vulve (prvo spoljne nabore usana pa sredinu) prema guzi. Kod dečaka očistite ud, mošnice i sve oko njih, a zatim guzu.
 

- Dobro osušite pregibe da sprečite navlaženost, a kad je moguće, ostavite kožu da se osuši na vazduhu.
 

- Otvorite čistu pelenu i stavite bebu na sredinu tako da su krajevi pelene postavljeni na nivou pupka. Ako imate dečaka, proverite je li ud postavljen prema dole, pre nego što zatvorite pelenu da sprečite isticanje.
 

- Ne čekajte da bebina guza postane crvena da biste se pobrinuli oko nje: preventivno kod svakog menjanja pelene nanesite zaštitnu kremu ili talk na bazi cinkovog oksida.
 

- Ako se pojavi pelenski osip, ostavite bebinu guzu što je više moguće otvorenu na vazduhu i koristite odgovarajuće sredstvo za negu.
 

- Sve vreme dok menjate pelenu, nikad se ne udaljavajte od stola za previjanje: dete može vrlo lako da padne!